Alem is een dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas. Het dorp telde in 2021 645 inwoners. In het naburige Kerkdriel werd ik in 1963 geboren. In Alem gingen we uit en zwemmen. Op 30 juni van dit jaar maakte ik een trip down memory lane. Ik wandelde door het dorp en naar de jachthaven.

De kerk in Alem

Alem is afgeleid van Alaheim, in een document uit 1107 geschreven als Aleym en Aleim. Het eerste deel van de naam ala, is een Germaanse aanduiding voor geheel, groot. Het tweede deel van de plaatsnaam is afgeleid van ‘heim’, dat woonplaats betekent. Aldus Wikipedia.

Herberg Het Hart van Alem

Wikipedia vertelt verder. Alem wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1107. De plaats was gelegen binnen een Maasmeander op een stroomrug. De plaats heeft een kapittelkerk gekend die gewijd was aan de Heilige Odrada, die er begraven is. Van 1811 tot 1821 was Alem een zelfstandige gemeente. Van 1821 tot 1958 maakte de plaats deel uit van de Noord-Brabantse gemeente Alem, Maren en Kessel. Toen deze gemeente werd opgeheven, kwam Alem in de Gelderse gemeente Maasdriel te liggen. Waar ik een jaar of vijf later werd geboren.

De kapel

Tot begin jaren dertig van de vorige eeuw lag Alem aan de zuidelijke, Brabantse kant van de Maas. Als gevolg van het kanaliseren van de Maas omstreeks 1935, kwam Alem op de noordelijke oever te liggen. Aldus maakt Alem nu de facto deel uit van de Bommelerwaard. Er is sprake geweest van de bouw van een nieuw dorp op de Brabantse oever, zodat de inwoners in hun eigen provincie konden wonen, maar uiteindelijk is dit nieuwe dorp niet gebouwd. Sinds de kanalisering is Alem via een dam verbonden met de Maasdijk tussen Rossum en Kerkdriel en vormt zodoende een schiereiland. In eerste instantie zou de dam rechtstreeks van Alem naar Rossum lopen – veel korter -, maar omdat de Alemers liever afstand tot Rossum wilden behouden en omdat Kerkdriel Alem wilde ‘inlijven’, werd voor dit compromis gekozen.

Ponies onderweg

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *