Gemeentemuseum

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst en kunstnijverheid in Den Haag. Het werd in 1866 opgericht als Museum voor Moderne Kunst. Later werd tot 1998 de naam Haags Gemeentemuseum gebruikt, en vervolgens tot 2019 Gemeentemuseum Den Haag. Het huidige gebouw, een ontwerp van de Nederlandse architect Hendrik Petrus Berlage in de stijl van het rationalisme, werd geopend in 1935. Tussen 1995 en 1998 werd het museum gerestaureerd. Onder de binnentuin werd een kelder aangebracht en tussen het museum en het oude ketelhuis werden werkplaatsen gerealiseerd. In oktober 2019 is de ingeburgerde naam Gemeentemuseum vervangen door Kunstmuseum Den Haag. Onderzoek had volgens directeur Benno Tempel uitgewezen dat de naamsbekendheid van het museum niet groot was en internationaal onduidelijkheid gaf.

Ik bezocht het museum op 5 april 2019, ter gelegenheid van een expositie over Erwin Olaf. Sommige foto’s hieronder zijn fotocollages van mijn hand.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *